top of page

Ademhaling en Aarden
Ademhaling is van essentieel belang om goed te aarden:

Om goed te aarden is ook een goede ademhaling van essentieel belang. Ook hiervoor geldt dat dit voor meerdere dingen gezond is: om te aarden, om te ontspannen, om beter in contact te komen met je gevoel.

Een goede ademhaling is (meestal) een diepe, rustige buikademhaling. In tegenstelling tot de oppervlakkige ademhaling hoog in de borstkas, wat de meeste mensen doen. Ook is een goede ademhaling aangepast op de activiteit die je doet, dus als je gaat sporten zal je sneller en oppervlakkiger ademen dan wanneer je in rust bent.

Ademhaling blijven oefenen.

Dit kun je oefenen door regelmatig te gaan liggen (of zitten) en je handen op je buik te leggen, en dan zo in je buik te ademen dat je handen op- en neer bewegen bij elke in- en uitademing. Eventueel kun je bij de uitademing een geluid maken, of de adem langzaam laten ontsnappen op bijv. de sssss of ffff klank. Hierdoor kun je horen hoe lang je uitademing duurt en kun je ermee oefenen je ademhaling langzaam te laten ontsnappen (alsof je leegloopt als een ballon) ipv in 1 keer al je adem kwijt te zijn.

Als je ademhalingsoefeningen wilt combineren met ontspanningsoefeningen kun je bijv. op de inademing een lichaamsdeel aanspannen, en op de uitademing weer loslaten. Beginnen bij voeten, dan benen etc. en zo je hele lichaam langs.

Probeer je schouders laag te houden.

Ademhalen het gaat automatisch. Maar wanneer doe je dit goed. Je bent er mee geboren, maar als baby ademde door je neus in en door je neus uit. Naarmate je ouder wordt ervaar je meer stress en drukte in jou lichaam. Dan veranderd je ademhaling ook. Met als gevolg dat je klachten krijgt zoals hyperventilatie, pijn in de nek, schouders en hoofdpijn. Zie hieronder wat symptomen kunnen zijn.

Symptomen van disfunctioneel ademen:

§ Pijn (m.n. rug en nek)

§ (Chronische) vermoeidheid

§ Duizeligheid

§ Onbegrepen buikklachten

§ Hartkloppingen

§ Koude handen en voeten

§ Triggerpoints

§ Krampen

§ Slechte concentratie

§ Slaapproblemen

§ Hoge bloeddruk

§ Traag herstel na inspanning

§ Snel een angstgevoel

§ Vaak diep zuchten

§ Door de mond ademen

§ Snel praten; veel woorden op één uitademing

§ Veelvuldig slikkenVoorkomen

Dit kan je voorkomen door meer hier op te letten en er weer een gewoonte van te maken. Het leuke is om dit uit te proberen in het bos. Wanneer je een uur gewandeld hebt en je ademt in door je neus en je ademt ook weer uit door je neus dan ben je minder moe. Mindfullness wandeling is anders dan gewoon wandelen. Je leert de technieken die je anders niet had kunnen bedenken.

Bewustwording

Het is zo simpel, bewust worden van je eigen lijf. Zal je meer energie geven.

Wil je dit eens ervaren? Laat het mij weten. #mindfulnesswandeling #ademhaling #aarden #jouwkrachtbron

32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page