top of page

Het belang van rust nemen: waarom dit zo belangrijk is.

Bijgewerkt op: 2 dec. 2022Het vinden van rust in een maatschappij waar alles 24 uur per dag en 7 dagen in de week aanstaat is moeilijk. Dan hebben we het nog niet eens over alle ballen die we in de lucht moeten houden: werk, hobby’s, huishouding, gezin en sociaal leven. Des te meer reden om soms even aan de rem te trekken en de welverdiende rust te nemen.

Met die gedachten ging ik dus ook naar Terschelling vorige week. Onderweg was er een beste wind en het regende behoorlijk. Van de auto naar de boot moest ik in de stromende regen wandelen. Ik had de bus kunnen nemen maar mijn auto stond halverwege de parkeerplaats. Maakte dus niet zoveel uit. Je raadt het al ik kwam zeiknat aan op de boot. Op zich wel te doen dacht ik. Maar eenmaal in mijn hotel had ik het koud en gingen de rillingen over mijn rug. Ik nam een hete douche en daar knapte ik van op. Die nacht voelde ik al wel dat het niet goed ging en het begon op een griep te lijken. Overal had ik pijn en begon te zweten. De volgende dag toch maar even op de fiets naar een drogist om paracetamol te halen en een zelftest voor corona. Je begrijpt het al ik had corona. Jammer, daar zit je dan. Helemaal alleen in een hotelkamer op Terschelling. Na een week ben ik maar weer naar huis gegaan. En ondertussen gingen mijn gedachten naar dat moment dat ik deze reis had geboekt. Een reis om even tot rust en tot mij zelf te komen. Dat kwam ik, maar niet op de manier dat ik gehoopt had. Ook ging er bij mij een lampje branden. Hoe belangrijk is-het dat je wat vaker me-time momenten inplant. We doen het niet vaak, of niet vaak genoeg. Het hoeft niet altijd geld te kosten. Wist je al dat tijd nemen om even stil te staan en rust te nemen in verband wordt gebracht met herstel van jouw zenuwstelsel? Dit is medisch onderzocht en zorgt er voor dat jou energielevel in een gezonde balans blijft waardoor je kan blijven functioneren in het dagelijks leven.

Het resultaat: beter kunnen omgaan met tegenslagen/momenten van stress en alles een stuk helderder zien. Dit werkt alleen wel pas als je echt even helemaal niets doet en stil bent.

Alhoewel wanneer je aan zee bent en de wind vliegt je om de oren dan kun je ook heel lekker je hoofd leeg maken. Met het zonnetje op je gezicht en voelen wat er bij jou binnen komt. Wat is het toch heerlijk om dit te voelen.

Het belang van rust nemen: Plan je momentjes van rust in op een dag:

· Zet een limiet op je schermtijd of ga zelfs een dagje offline. Even geen mails checken, doelloos scrollen op instagram of facebook. Even in het hier en nu zijn zonder externe prikkels. Dit zorgt gelijk al meer voor rust.

· Maak elke dag een (korte) wandeling in de natuur. De frisse buitenlucht zorgt ervoor dat je de rust en stilte ervaart die je op dat moment nodig hebt. Er blijkt ook uit onderzoek dat de buitenlucht een positief effecht heeft op het concentratievermogen. Win-win dus!

· Doe minstens 1 x in de week een fijne meditatie of wat yogaoefeningen. Door de focus te richten op de meditatie en de yogaoefeningen, kom je even uit je hoofd en in je lichaam. Je focus verplaatst en je zult meer rust en ontspanning ervaren.


Het belang van rust nemen: Focus op iets positiefs als je gaat slapen.

Wanneer je naar bed gaat, neem dan een korte douche en stap in bed. Denk dan terug aan jou dag. Wat heb je gedaan en wat was erg positief. Hou dit in gedachten en neem dit mee in je ademhaling. Focus op het positieve. Adem in en tel tot 4 en daarna adem uit en tel tot 7. Neem tijdens deze ademhaling het positieve mee in jouw ademhaling. En je vergeet de dag en kijkt terug op het positieve. Doe dit een aantal keren en zie dat je sneller in slaap komt. Wie wil dit nou niet.


Het belang van rust nemen: Neem voldoende slaap.


Als we het hebben over het belang van rust, mag nachtrust natuurlijk niet ontbreken. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want in Nederland blijkt namelijk een derde van de volwassenen problemen te hebben met slapen. En slapen hierdoor niet genoeg uur per nacht. Je hebt minimaal 7uur nodig. Als er langdurig slaaptekort optreedt, zullen al je prestaties ook achteruitgaan omdat je hier simpelweg geen focus meer op houdt.Het belang van voldoende ( nacht) rust is dus ook op dit vlak erg belangrijk voor je mentale gezondheid. Er zijn natuurlijk nog veel meer tips om rust te nemen in het dagelijks leven. Ik hoor heel graag wat voor jou werkt. Deel je ontspanningstips in de reacties onder deze blog.134 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page