top of page

Creatief met een lichtverstandelijke beperking? LVB

Wat is een licht verstandelijke beperking?

Mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) denken minder snel dan leeftijdsgenoten die normaal begaafd zijn. Ze hebben een IQ-score tussen de 50 en 70 (laag IQ). Door deze geestelijke beperking kunnen mensen met LVB zich soms niet (goed) aanpassen aan eisen en verwachtingen. Bepaalde vaardigheden blijven achter bij wat je van iemand gezien zijn leeftijd kan verwachten, zoals

  • conceptuele vaardigheden (zoals vlot kunnen lezen, schrijven en rekenen)

  • sociale vaardigheden (communicatieve vaardigheden, vaardigheid in het oplossen van sociale problemen, op latere leeftijd moeite hebben om relatie aan te gaan en te behouden)

  • praktische vaardigheden en zelfredzaamheid (dat varieert van het gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer, efficiënt boodschappen doen, inzicht in eigen financiën en uitgaven doen tot persoonlijke verzorging.)

Licht verstandelijke beperking kenmerken

Hoe herken je de mentale beperking? Aan het uiterlijk van iemand kun je niet afleiden of iemand een licht verstandelijke beperking heeft. Het is het gedrag van iemand dat reden kan zijn om te denken aan een licht verstandelijke beperking. LVB wordt vrijwel altijd op jonge leeftijd vastgesteld. Een leerkracht merkt dat een kind niet goed meekomt in de klas, ouders merken het kind anders is in gedrag en vaardigheden als leeftijdsgenootjes, in het samenspelen met andere kinderen. Het is dus geen onwil van het kind, maar onvermogen. Het kind kan zich overvraagd voelen en uit dat door bijvoorbeeld een woede-aanval.

Is een licht verstandelijke beperking erfelijk?

Is er een oorzaak aan te wijzen voor het ontstaan van een licht verstandelijke beperking? Daar zijn meerdere verklaringen voor.

Genetische factoren​​​​​​​ spelen een rol. Het kind krijgt eigenschappen van de vader en moeder mee. Die eigenschappen zijn opgeslagen in de chromosomen van het kind. En daardoor spelen genetische factoren een belangrijke rol in het ontstaan van ontwikkelingsstoornissen. Een licht verstandelijke beperking is deels erfelijk. ​​​​​​​Het komt ook voor dat er een spontane mutatie is in de genen van het baby. Dat leidt uiteindelijk tot een afwijking. Die afwijking komt dus niet voor in beide kanten van de familie. Het kind kan zelf later die afwijking weer doorgeven als die zelf kinderen zou krijgen.

Er zijn niet niet-genetische oorzaken die kunnen leiden tot een lichtverstandelijke beperking. Dan moet je denken aan bijvoorbeeld problemen tijdens de zwangerschap zoals een infectie met bacteriën of virussen. Rode hond is daar een voorbeeld van. Tijdens de zwangerschap alcohol of drugs blijven gebruiken kan een negatieve uitwerking hebben op de (geestelijke) ontwikkeling van het ongeboren kind. Maar ook zuurstofgebrek tijdens de bevalling kan leiden tot een licht verstandelijke beperking. ​​​​​​​Ook later in iemands leven kan een licht verstandelijke beperking ontstaan. Dat kan gebeuren door een ongeluk of het hebben van een hersenvliesontsteking.

Een licht verstandelijke beperking kan niet genezen worden. De impact kan wel verkleind worden. Door je kind in zijn/haar kracht te zetten. Vraag

wat hij/zij leuk vindt en waar kan je hen hierin helpen. Soms is het moeilijk om hiermee om te gaan en te zoeken naar de goede richting. Betrek je kind overal bij zodat het van alles ziet en beleefd en weet wat hij graag wil doen of laten zien aan de wereld. Ik zeg altijd dat deze kinderen speciaal zijn, je soms een spiegel voor houden. Als ouder moet je dit zien en er mee weten om te gaan. Vindt je dat lastig dan kan ik door helder voelen en weten erop inhaken en jou en je kind hierin begeleiden. Om creatief bezig te gaan met je kind kun je vaak al meer te weten komen. Doordat het bezig is en dan niet zo hoeft na te denken komt het van zelf er uit. Ik zou dat kunnen begeleiden door bijv een bijenwastekening te maken of door te gaan tekenen. Maar ouders en kind zouden ook een wandeling kunnen maken samen met mij. Er is zoveel mogelijk op dat gebied. Samen kunnen we de wereld mooier maken.


103 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

תגובות


bottom of page