top of page

Encaustic schilderen, hoe dan?

Encaustic hoe is dit ontstaan!

De techniek werd met name gebruikt in de mummie portretten in Egypte rond 1-300 na Christus in de vroege iconen, en op sarcofagen, door Grieken en Romeinen maar ook later in vele kunstwerken van de 20e eeuw Noord- Amerikaanse kunstenaars. Vele prachtige portretten en iconen zijn in musea over de wereld nog te bewonderen.
Encaustic schilderen, ook wel bekend als hete was schilderen, is een samenstelling van verwarmde bijenwas waar gekleurde pigmenten aan toegevoegd werden. De vloeibare was word aan gebracht op een oppervlak zoals hout, canvas maar ook andere materialen werden gebruikt. De eenvoudigste mengsel bijenwas en gekleurde pigmenten, maar er zijn verschillende recepten gebruikt o.a. damar hars, lijnolie en andere ingrediënten. Encaustic Art kreeg in de jaren 90 een opleving gezien de populariteit, daar er met hulp van een elektrisch ijzer, kookplaat en een verwarmde stylus op verschillende ondergronden zoals karton, hout, papier en zelfs aardewerk kan worden gewerkt. Dit werd in 1990 door Michael Bossom ( Engeland) ontwikkeld tot een nieuwe techniek.


Materialen:

Hedendaags wordt er voornamelijk gewerkt met een strijkijzer ( reis), hotplate, of een hetelucht pistool. Encaustic betekend “inbranden”. De bijenwas wordt op speciaal papier aangebracht, waar een soort coating laag op zit. Door verschillende technieken, kleuren te combineren maak je mooie creaties. Je hoeft dus echt niet goed te kunnen tekenen of schilderen. Het is mogelijk om intuïtief

te gaan schilderen of technieken die je leert en daarna landschappen kan maken. Het kan ook op canvas of op schildersdoek gemaakt worden.


Cursus bijenwas schilderen

In de cursus leer je bepaalde technieken. Het is even wennen om met het ijzertje te werken. Maar als je eenmaal bezig bent, ga je maar door. Want elke keer maak je weer iets moois en ontdek je weer nieuwe technieken of andere vormen. Het is best wel verslavend! Maar wat kan je er mee! Je kan je eigen schilderij maken in verschillende formaten. 10x15 is leuk om op een kaart te plakken en te versturen voor een verjaardag. Ook kan je natuurlijk voor groter gaan bijv 20x30 cm. Maar dan moet je al gevorderd zijn om hier iets moois van te maken. Het is per persoon verschillend. Iedereen heeft zijn eigen smaak qua kleuren. Soms is het ook leuk om niet de kleur te kiezen die bij jou past. Dan krijg je soms de leukste creaties wat je eigenlijk niet had verwacht.


Intuitief schilderen.

Wat doe je als je helemaal geen ervaring hebt. Ga dan intuitief schilderen. Bijenwas op de hete bout en daarna laat je je gaan. Vooraf kan je even rust en stilte inbouwen en een paar keer diep adem halen. Daarna doe je iets waar je verbaasd over zult zijn. Eigenlijk gaat het dan vanzelf en zet je jouw gevoel op papier. Tekenen vanuit jouw gevoel en vanuit je hart. Zo mooi om te doen, en hiermee kom je ook dichter bij jou zelf. En daarom is het ook zo verslavend! En iedereen kijkt er altijd weer anders tegen aan. Wij kijken allemaal verschillend, zien soms dingen totaal anders. Jullie mogen een reactie geven wat je in deze voorbeelden ziet.21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page