top of page

Mediteren kun je leren.Vaak hoor ik van mensen dat ze onrustig zijn. Niet tot rust kunnen komen en wat is er dan voor nodig. Leren mediteren en dat kun je leren zeg ik altijd. Maar hoe doe je dat, als ik op een stoel zit dan hoor ik van alles en gaat er van alles door mijn hoofd. Hoe kan ik dit leren. Lees de volgende tips eens door.

Lichaamsgewaarwordingen/ waarnemen binnen- en buitenwereld:

Ga op een stoel zitten en sluit je ogen. Richt eerst je aandacht naar buiten: wat hoor je? Voel je? Merk je? Hoor de omgevingsgeluiden (vogels die fluiten, auto die langsrijdt), ruik, merk alles op wat je aandacht vraagt.

Richt dan je aandacht op je lichaam: voel de aanrakingsvlakken van je lichaam met de stoel en met de grond. Hoe zit je? Voel je billen op de stoel, je rug tegen de rugleuning, de handen die rusten in je schoot. Waar zit de spanning? Probeer die los te laten.

Hoe voelt je lichaam? Welke delen voelen warm of koud? Geef extra aandacht aan je voeten: voelen ze warm of koud? Voel je pijn, spanningen, trillingen, zweten?

Volg dan je ademhaling, en verander hem evt. in een rustige diepe buikademhaling.

Van hieruit kun je doorgaan in een meditatie, visualisatie, ontspanningsoefening of focussessie.

Bijv.: welke gedachten houden je bezig? Wat flitst er door je hoofd? Probeer deze gedachten los te laten. Laat ze voorbij drijven zonder er iets mee te moeten. Of schrijf ze één voor één op een briefje (1 ding per briefje) en leg dat briefje weg, op die plek waar het voor jou goed voelt (zo ver mogelijk bij je vandaan, dicht bij je, buiten de deur, wat je maar wilt). Zo parkeer je datgene wat je bezighoudt tijdelijk ergens anders. Eventueel kun je er later op terugkomen, maar dat hoeft niet. Het kan ook bevrijdend werken om het even buiten je te laten. Je hoeft het niet vast te houden, want je hebt het opgeschreven.

Of maak een rijtje van alles wat je nu bezig houdt en in de weg zit, gedachten die door je hoofd schieten, wat je allemaal nog moet doen, en geef hier prioriteiten nummers aan. Ook nu kun je tegen jezelf zeggen dat je er later op terug komt, maar dat je nu gaat ontspannen.

Voel dan hoe je je nu voelt. Wat zijn je emoties? Als er meer dan 1 emotie naar voren komt, kun je ook die op een briefje schrijven en op 1 emotie doorgaan, of het er allemaal laten zijn.

Als je gaat mediteren kun je je vervolgens bijv. afvragen wat vandaag een positief gevoel op geleverd heeft. Of wanneer je heel dicht bij jezelf stond. Of waar je ‘ziel’ of ‘ik’ zich nu bevindt, waar je die het sterkste voelt. Etc.

Je kunt ook visualiseren, focussen of mediteren op een positief gevoel. Hoe zou het voelen als dit opgelost zou zijn? Als er geen blokkades of angsten meer waren?

En zo kun je heel lang zitten te mediteren. Focus op iets positiefs, met een glimlach op je gezicht. Fantastisch toch. Begin jij nu ook met mediteren?

47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page